Posted in: Fietsen in Toscane, Wandelen Toscane

Jeruzalem in Toscane

Dit weekend vertrokken we wederom op de fiets en zoals altijd hadden we geen onderzoek gedaan naar de route. We keken wat op de kaart en besloten naar Castelfalfi te fietsen. Dat klonk interessant.

Niets bleek minder waar! Dit keer geen verrassend pareltje dat door de eeuwen heen stand heeft kunnen houden … Castelfalfi is, naar mijn mening, echt een afschuwelijk oord. Het heet ‘Tuscan Resort’ en is door Tui (en grote Duitse onderneming actief in de reisbranche) gemaakt. Een 800 jaar oud dorp is sfeerloos opgeknapt. Van verre ziet het er wel aardig uit, maar als je er eenmaal bent krijg je het koud van de kille sfeer en strakke perfectie. Dit heeft helemaal niets met Italie van doen. Daarnaast liepen er enkele rijkere toeristen rond die zich in authentiek Toscane waanden, hetgeen de sfeer er niet beter op maakte.

Wel heel bijzonder op deze fietstocht was de ‘Sacro Monte di San Vivaldo’. We reden er toevallig langs. De heilige berg van San Vivaldo is een oud klooster waar pelgrims vanaf 1500 naartoe mochten in plaats van naar het verre en gevaarlijke Jeruzalem te moeten trekken. Het  Jeruzalem van Toscane heet het dus ook. Rond 1500 besloot een monnik om de belangrijke onderdelen van de Via Dolorosa uit Jeruzalem in Toscane na te bouwen. De paus gaf dezelfde status aan een pelgrimstocht naar deze reproductie als voor de verre reis naar Jeruzalem.

Het is een bijzondere plek. Bij de ingang staat een kapel die geen opening lijkt te hebben (bij nadere inspectie blijkt de opening achter de kapel te liggen). Dat maakt natuurlijk direct nieuwsgierig.
De Sacro Monte bestaat uit een groot klooster en verder allemaal kleine kapellen en tempels langs een korte route over een beboste heuvel.

jeruzalem-in-toscane-2

De kapel ‘zonder ingang’ hierboven en hieronder het klooster en een deel van de kleine tempels en kapellen, plus tot slot een detail van een tempel.

jeruzalem-in-toscane-1

jeruzalem-in-toscane-3 jeruzalem-in-toscane-4

Comments (0) on "Jeruzalem in Toscane"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top